lördag 23 juli 2011

Böcker för regniga dagar

Jag har letat böcker, på Myrorna och på Akademibohandeln, för att ta till i sommarens lata dagar som jag tillbringar i sommarstugan. Detta blev resultatet:
  • Vildhonung av Rosamunde Pilcher (hittat på Myrorna)
  • Jag vet att du inte är ensam av Bodil Mårtensson (Myrorna)
  • Fallen av Joyce Carol Oates (Myrorna)
  • Hjärtblad av Aino Trosell (Akademibokhandelns läsecirkel)
  • Drottningens chirurg av Agneta Pleijel (Akademibokhandeln)
  • Aleksandra Kollontajs dagböcker 1930-1940 (Akademibokhandeln)
Någon som läst någon av dessa?
Nu bör sommaren vara räddad även om fortsättningen skulle bli regnig!

Under täcket – Marian Keyes

Boken innehåller samlade krönikor, både publicerade och opublicerade, av författaren. Jag har läst hennes böcker och känner igen mångt och mycket - många av händelserna har hon i något omskriven form återanvänt i sina böcker.

Det är trevlig läsning som passar i hängmattan, och de femton kronor som pocketen betingade på Myrorna är den värd, men knappast mer.

Hennes romaner är betydligt bättre. Den här boken kan beskrivas som en parentes. Kanske beror mitt omdöme på att jag läst hennes böcker och att så mycket är gammal skåpmat.

ISBN10: 9172633409
ISBN13: 9789172633407

Matthandlare Olssons död – Karin Wahlberg

En liten trevlig deckarhistoria där den snart sjuttioårige matthandlaren Carl-Ivar Olsson oförklarligt mördas på en färja i Istanbul. Polisen i Turkiet begär hjälp från den svenska polisen och kriminalkommissarie Claesson och Özen, med rötter i Turkiet, åker över för att gå igenom fallet med de turiska kollegorna.

Det är många turer och mattor på avvägar. En riktigt dyr matta har försvunnit och man vet inte heller vem den skulle levereras till. Någon letar efter den dyra mattan och stjäl en matta från mattaffären – det råkar vara Claessons matta som är inlämnad på reparation.

Olsson visar sig ha en för hans familj okänd dotter i Turkiet, vilket delvis förklarar varför hans affärsresor så ofta gick till Turkiet och också att han mer än gärna stannade någon vecka extra.

Den teförsäljare som upptäckte den mördade Olsson på färjan, försåg sig med den bunt av pengar som fanns i den dödes fickor. Nu förverkligar han sin dröm söker och får visum till Sverige, trots att han beordrats av polisen att stanna i Istanbul. Han plockas upp av polisen i Köpenhamn och den nervöse unge pojken förstår snart att det inte är pengarna polisen intresserar sig för. Han är enbart intressant som vittne och hans mage kan lugna ner sig.

Karin Wahlberg gör människorna levande och intressanta, det är vardagsliv men även komplicerade relationer. Det är trivsamt att läsa hennes böcker.

ISBN10: 9170018278
ISBN13: 9789170018275

Finns på Adlibris

fredag 22 juli 2011

God natt min älskade – Inger Frimansson

Efter gediget letande hittade jag även den här boken hos Myrorna. Jag hade köpt Skuggan i vattnet och läste den först, men egentligen är den fortsättningen på den här boken om Justin Dalvik. Det här är en gammal bok, den utkom redan 1998 i hårdpärm, men finns fortfarande i pocketupplaga på Adlibris.

Justine har träffat en man Nathan och är djupt förälskad. Hon har inte haft ett bra liv, mobbad i skolan och dessutom en oförstående styvmor (Flora) som behandlat henne illa. Hennes far har dock alltid stöttat henne, men han var ofta ute på affärsresor och Justine är inte den som skvallrar, vare sig på skolkamraterna eller på Flora. Hon har också som tonåring fött ett barn som dog efter fyra dagar. Nu är fadern död och Flora finns på ett vårdhem. Justine bor kvar i huset med en stor fågel som sällskap.

Nathan tänker starta en resebyrå med äventyrsresor och gör en rekognoseringsresa till regnskogen, Justine följer med. Hon är beredd på att det ska bli strapatsrikt och jobbigt, men det blir värre än hon tänkt. Hon blir sjuk och hon kan inte riktigt hänga med i de andras marschfart. Hon känner sig negligerad av Nathan och dessutom kommer en ung, vacker flicka med som fotograf, hon ska hjälpa Nathan med reklamen.

Något brister för Justine och hon följer efter Nathan när han går undan i skogen. Hon skjuter honom i ryggen med en pil från en blåsrör och han ramlar ner i floden. Alla letar efter Nathan, så även Justine, men han återfinns inte och så småningom återvänder gruppen till hotellet. Som sällskap och tröst får hon dela rum med den vackra fotografen, de är de enda svenska kvinnorna i gruppen.

Flera människor försvinner och dör i Justines närhet.

Historien är en riktig psykologisk thriller, fantastiskt berättad av en riktigt bra författare.

Du kan säkert få tag i den på biblioteket och glöm då inte fortsättningen Skuggorna i vattnet.

ISBN10: 9172636688
ISBN13: 9789172636682

onsdag 13 juli 2011

Skuggan i vattnet – Inger Frimansson

Det här är fortsättningen på God natt min älskade, men den kan läsas helt fristående. Skuggan i vattnet kom ut redan 2005. Berättelsen fångade mig från första stund och Inger Frimansson gör inte misstaget, som många andra deckarförfattare gör, att återberätta den tidigare historien nästan helt och hållet. Det blir tjatigt för den som läst boken innan. Nej, här antyds vad som hände i den första boken och nyfikenheten väcks. Vad hände egentligen i boken God natt min älskade? Jag har inte läst den, men nu måste jag absolut få tag på den!

Justine är på väg att finna sin plats i livet. Sex år har gått sedan hon dödade några av barndomens plågoandar. Berit sköt hon ut på isen, fastbunden och försedd med tyngder, fram till iskanten och såg henne försvinna i djupet. Justine har hittat sin partner i Hans Peter som stöttar och hjälper henne. Hans Peter jobbar på det lilla hotellet där Ariadne är städerska. Hon är gift med en polis och Hans Peter är frustrerad över att hon vägrar erkänna att hon misshandlas och att hon inte anmäler sin man. Hon förklarar blåmärken och svullnader med att hon ramlat i trappan.

Tors liv slogs i spillror när hans fru Berit försvann, han är fortfarande sjukskriven och har dålig kontakt med sina båda söner. Däremot stöttas han av Berits bästa väninna Jill, som också överväger att kontakta Justine, precis som Berit gjorde innan hon oförklarligt försvann.

Micke var bara tonåring när hans pappa försvann i djungeln, på resa med Justine. Micke plågas av att han inte sade hej då till sin pappa utan bara surt drog iväg när han pratade i telefon med Justine. Nu funderar han mycket och Justine upptar hans tankar mer och mer.

Människornas öden vävs samman och Justine är spindeln i nätet. Kommer hon att klara sig? Kommer hennes hemligheter att förbli hemliga? Det är så här en riktigt bra deckarhistoria ska berättas!

ISBN 9789170013744

Du kan hitta den här boken t.ex på Bokus - själv hittade jag den hos Myrorna.

Kniven i hjärtat – Björn Ranelid

Med viss bävan läser jag min första bok av Ranelid. Jag har ju sett honom på TV och fascinerats av hans narcissism och hur orden sprutar ur honom och jag var nyfiken på om samma sak speglade sig i böckerna.

Och vad hände? Jo, jag gillade boken, men stördes av alla upprepningar, samma händelseförlopp skildrades om och om igen, visserligen med nya ordvändningar, men i alla fall. Men jag imponeras av det bitvis underbart vackra språket, alla ordflätor och aforismer eller kanske jag ska kalla dem Ranelid-ismer.

David sitter i fängelse på livstid. Han är dömd för mord. I fängelset börjar han låna böcker och trots sin svåra dyslexi så lär han sig njuta av de stora författarna och själen flyger ur bojorna och tillsammans med berättelserna ut genom fängelsets portar till nya okända världar.

Den nu tonåriga sonen Kasper börjar besöka sin far, trots att hans två systrar strängeligen förbjudit honom. Systrarna förtärs av hat mot sin far, men David förstår dem och klandrar dem inte. Ändå sänder han dem brev och presenter på födelsedagarna, både brev och presenter kommer i retur oöppnade.

Boken ger sken av att vara dokumentär, att David och Kasper finns i verkligheten, troligen är det ett litterärt grepp, jag vet inte.

När David begick morden på två personer var Kasper endast åtta år gammal. Katastrofen gjorde Kasper skallig och hans hår har ännu inte återvänt. Kasper söker försoning med sin far, han förstår att hat förtär en människa inifrån. Men hur ska denna försoning gå till, hur ska de kunna nå varandra, efter det hemska som hänt. Och hur ska David kunna försonas med sig själv, han som alltid varit en fridsam man. Hur kunde han begå detta brott, detta ”crime och passion”?

ISBN10: 9100124443
ISBN13: 9789100124441

Boken finns t.ex. på Adlibris

tisdag 12 juli 2011

Dödlig list – Minette Walters

Det är en njutning att läsa Minette Walters, kanske inte alltid, ibland är hennes historier lite för brutala, men inte den här.

Till det lilla samhället Shenstead kommer ett antal resande och slår läger på mark som ingen äger. Ledaren för lägret Fox Evil hävdar att de kan bosätta sig där eftersom ingen registrerat marken, de kan hävda äganderätt. Han verkar också känna till och veta mycket om invånarna i Shenstead.

Överste James Lockeyr-Fox är deprimerad sedan hans hustru dog en natt i trädgården. Till att börja med misstänker polisen James, men det konstateras sedan att hustrun dog en naturlig död. Men ryktet florerar och späs på eftersom de båda barnen Lockeyr-Fox strukits ur makarnas testamente. Den åldrige James utsätts för telefonterror av ett par skvallertanter och anklagas i samtalen för mord på hustrun och dessutom för incest med dottern vilket skulle vara orsaken till att dotterns barn adopterades bort. Förutom kvinnorna är många av samtalen från en man som använder röstförvrängare och är mycket insatt i familjens historia och ekonomi. James vägrar polisanmäla, trots att han uppmanas till detta av sin advokat. I stället försöker han tiga ihjäl angriparna.

Det oäkta barnet, en flicka, blev verkligen bortadopterat. James lokaliserar henne med hjälp av sin advokat, men hon avvisar honom. Hon har ett bra liv och vill inte bli arvinge till James förmögenhet.

Men vad är meningen med allt detta och vem håller i trådarna? Historien berättas med avbrott för tidningsartiklar och jag sträckläste utan att kunna förutse upplösningen.

ISBN10: 9100103667
ISBN13: 978910010366

Finns t.ex. på Adlibris.

fredag 1 juli 2011

Maskarna på Carmine Street – Håkan Nesser

Trots att Håkan Nesser hör till mina favoritförfattare, så dröjde det så här länge innan jag läste boken som kom ut 2009. Varför? Tja, titeln avskräckte mig – vem vill läsa om maskar? Och baksidestexten gav heller ingen vägledning till den underbara berättelse som fanns innanför pärmarna.

Erik Steinbeck är nyinflyttad i New York tillsammans med sin hustru Winnie för att börja om på nytt. De bor i en liten takvåning i Greenwich Village.

”Vi kom till New York med fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan.”

Deras dotter Sarah har försvunnit, bortförd av en man i grön bil, men ingen kontaktar dem och ingen lösensumma begärs. Polisen står handfallen och utan spår. Winnie har förlorat ett barn tidigare och detta trauma gör att hon försöker ta sitt liv, men efter en tids vistelse på klinik blir hon bättre även om hon måste fortsätta medicinera. Winnie är konstnär och börjar måla igen och Erik som är författare försöker skriva på en ny bok. Han går varje dag till biblioteket för att skriva eftersom Winnie vill vara ensam då hon arbetar.

Tragedin har fjärmat dem från varandra. Erik är vaksam på sin hustru så att hon inte slutar ta sin medicin. Tavlorna hon målar har samma motiv: En man i grön bil och deras dotter som står i trädgården. Mannen har inget ansikte – Erik såg händelsen från fönstret, men när han sprang ut var både bil och barn borta. Däremot kunde han inte minnas mannens ansikte. Erik finner att hustrun har många hemligheter och hon ljuger öppet, men han konfronterar henne inte. En dag säger hon att nu förstår hon äntligen att Sarah lever.

Det är en fantastisk historia skriven i sann Nesser-anda, tänk att jag nästan missat den! Varför då denna märkliga titel? Jo, Winnie och Erik möts vid en av hans bokuppläsningar och hon frågar honom om en dikt som finns i boken:

”sex fot under jord
hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar
lystrar förvånade till rösten från ovan,
ändrar riktning och möts som av en händelse”

Erik och Winnie är maskarna på Carmine Street.

ISBN10: 9100122637
ISBN13: 9789100122638

Boken finns t.ex. hos Adlibris