tisdag 11 augusti 2015

Edge of Eternity - Ken Follett

Edge of Eternity (Evighetens rand) - är den sista delen i århundradettrilogin och handlar om det kalla kriget. Familjerna är desamma, men en ny generation står i blickpunkten.

Jag anser att den här delen är den bästa i bokserien, kanske för att det här är en tid som jag minns väldigt väl. Boken börjar år 1961 och då hade vi nyligen fått TV hemma. Jag skulle snart bli 13 år och såg på allt, även nyheter, varje kväll. Nyhetsuppläsaren Olle Björklund var alla tanters stora idol.

Berlinmuren byggs och familjen Franck hamnar på den östtyska sidan. Muren byggdes för att stoppa flykten från öst till väst. Samma morgon, som Rebecka bestämt sig för att ta sig till väst eftersom hon förföljdes av en hög säkerhetspolis, stängdes gränserna och muren började byggas och hon tvingades att stanna kvar på östsidan utan möjlighet att få arbete. Berättelsen om hur hon flera år senare flydde tillsammans med sin nya kärlek är hjärtskärande. Hennes lillebror Walli skuggar dem på avstånd och avleder vakternas uppmärksamhet. Han räddar troligen deras liv, även om Rebeckas man blir svårt skadad.

Händelserna i väst och öst och familjernas öden flätas samman med släktband och arbetsrelationer. Follett låter sina karaktärer vara politiskt verksamma, hängivna både den kommunistiska utopin, socialdemokrater, republikaner, demokrater och förkämpar för mänskliga rättigheter.

Kubakrisen beskrivs inifrån. President Kennedy var väst stora hopp (nu märks det att jag är uppvuxen i det vita Finland) och hade närmast filmstjärnestatus. I öst fanns Chrustjov, som vi såg med stor misstänksamhet på. Författaren låter även romanens personer vara kulturellt verksamma, t.ex. Walli som flyr till väst och hamnar i samma rockband som sin släkting Dave. Turnéerna tar dem även till USA. Ett USA som skakas av medborgarrättsrörelserna och kampen för lika rättigheter - svart som vit. I USA finns familjen Peshkov, framgångsrik och välbärgad med rötter i Sovjet och i familjen ingår en svart representant som arbetar för Robert Kennedy.

Tiden är omvälvande. President Kennedy mördas, Martin Luther King mördas och även Robert Kennedy möter samma öde när han kandiderar till presidentvalet.

Trots all historia är det här framför allt en kärleksroman och en roman om familjer som splittras på grund av tidens politik. Det här är också tiden för "free love" som leder till att hjärtan krossas.

Den här delen läste jag, liksom den första, på originalspråket engelska. Trots att jag är ganska ringrostig, så har jag bestämt mig att läsa fler böcker på engelska. Upplevelsen blir så mycket större, kanske beroende på att språket har så många fler ord jämfört med svenska.

I bokens slut faller Berlinmuren. Det är en mäktig nutidsskildring och den känns aktuell i dag när tongångarna hårdnar mellan öst och väst.

Inga kommentarer: