onsdag 30 december 2015

Offer utan ansikte - Stefan Ahnhem

Pocketboken är gedigen, hela 590 sidor, och en riktigt bra deckare eller kanske kriminalthriller. Även om Stefan Ahnhem gör debut inom deckargenren, så har han skrivit manus till TV-deckare, och det märks. Den här boken känns verkligen inte som en författardebut.

Boken inleds med ett makabert mord, ett offer uppspänt och försedd med ögonbindel ute i det fria, där solens strålar ska utföra slutet genom den genialiskt utplacerade linsen. Offret förstår inte vad som händer, varifrån den brännande smärtan kommer. Som en scen ur en skräckfilm!

Huvudpersonen heter Fabian Risk och han flyttar med sin familj från Stockholm till uppväxtstaden Helsingborg. Fabian har varit inblandad i en polisinsats där hans kollegor mött döden, kanske gör han skäl för sitt efternamn. Mardrömmarna förföljer honom, men nu ska han byta miljö och kollegor. Först ska de ha semester, men så blir det naturligtvis inte eftersom Fabians kommande chef ringer på dörren.

Slöjdläraren har brutalt mördats på hans gamla skola och vid kroppen har mördaren lämnat ett klassfoto med lärarens ansikte överkryssat.

Ganska snart spekulerar Fabian i att det kan vara någon som mobbats i klassen som nu hämnas, inte bara på mobbarna utan på alla dem, som såg på och inte gjorde något.

En seriemördare har startat sin agenda – och mördaren är inte så lätt att identifiera och hitta. Frågan är om poliserna hinner innan hela klassen utplånats. Handlingen spiller över till Danmark och det danska polisväsendet involveras.

En lättläst bladvändare, som trots alla obehagliga mord, fascinerar och triggar till vidare läsning även om klockan hunnit till småtimmarna. Lite tycker jag att boken påminner om Keplers alster, även om jag upplever Keplers beskrivningar av mordscener som ännu mer makabra och bloddrypande.

Adlibris Pocket Bokus Inbunden Pocket Storpocket Ljudbok 

tisdag 29 december 2015

Still Life - Joy Fielding

Jag vet inte om denna bok har översatts till svenska, men vill du testa att läsa böcker på engelska är Joy Fielding ett bra alternativ. Hennes språk är okomplicerat. Joy Fielding skriver lättlästa, romantiska och spännande romaner, ofta om destruktiv kärlek. Det här är en av dem.

Casey Marshall heter huvudpersonen och hon är rik. Hon förvaltar arvet efter fadern och hennes lillasyster får ett månatligt underhåll fram tills hon fyller trettio år. Då ska arvet delas mellan systrarna, fram till dess är det Casey som bestämmer.

Boken börjar med en lunchträff mellan Casey och hennes bästa vänner. När sedan Casey ska hämta sin bil i garaget blir hon påkörd och bilföraren smiter. Hon blir svårt skadad och ligger i koma. Det är här bokens intrig sparkar igång.

Caseys medvetande vaknar, en liten stund per dag. Hon hör röster. Hon kan inte röra sig. Hon kan inte se, men hon hör. Hon förstår att hon är på ett sjukhus och att hon varit med om en olycka. Men det är svårt att veta vad hon drömmer, eller vad som hallucineras av hennes hjärna, och vad hon egentligen hör människor i rummet prata om. Kanske blandar hon ihop det med vad som sägs på Tvn, som står på i hennes rum. Först förstår hon absolut ingenting. Allt är rörigt.

Så kommer en polis och pratar med hennes man, som varje dag kärleksfullt sitter vid bädden. Hon får veta att polisen inte tror det var en olycka, utan ett mordförsök.

Det här är berättelsen om skräcken att ligga hjälplös och förstå att någon vill ta ens liv, men inte veta vem. Samtalen avslöjar saker om besökarna. Är hennes vänner verkligen hennes vänner? Orkar inte systern vänta på arvet eller är hennes älskade inte den han utger sig för att vara?

Mardrömmen kan börja ….

Joy Fielding är en kanadensisk författare, född 1945, och hon har i dagsläget skrivit 26 romaner. Som kuriosa kan nämnas att hon under sin tid i LA även kysste Elvis Presley.



måndag 21 december 2015

Två pocketböcker av samma författare

Etthundra mil - Jojo Moyes

Den här boken älskade jag. Jess Thomas jobbar både som städerska, tillsammans med sin vän Nathalie, och på en pub. Allt för att försöka få ekonomin att gå ihop sedan pappan till hennes dotter lämnat henne för två år sedan. Hon har också hand om hans son från ett tidigare förhållande. Under dessa två år har han inte bidragit till underhållet, för han är deprimerad och sjuk. Jess klagar inte, men det är inte lätt, trots hennes envisa tro att allt kommer att ordna sig.

Sonen mobbas av bråkstakar i omgivningen och är tvär och sluten, dottern är ett geni i matematik och blir erbjuden ett stipendium vid en privatskola. Trots detta har inte Jess råd, men om dottern deltar i en matematikolympiad i Skottland och vinner så skulle det gå. Vinstsumman är på 5000 pund, och bara de kommer till Skottland på något vis så ordnar sig allt. Jess packar in barnen och den stora hunden i den skraltiga bilen, som stått i garaget i två år. Den är varken skattad eller försäkrad, men går igång och kör de bara på natten så ska det nog gå bra.

De kommer inte långt innan polisen stoppar dem. Det kommer att bli dryga böter och bilen kommer att tas i beslag. Som tur är kommer en av hennes kunder förbi och erbjuder sig att köra dem upp till olympiaden.

Och nu börjar den långa resan, full av strapatser. Det är en riktigt bra och spännande roman, jag vill ju så gärna att den lilla flickan ska lyckas ...

Adlibris Pocket Ljudbok Bokus Inbunden Pocket E-bok MP3


Sista brevet från din älskade - Jojo Moyes

Den här romanen är för romantisk för min smak. Jag upplever den också som något rörig.

Journalisten Ellie Haworth hittar ett gammalt kärleksbrev i tidningens arkiv i källaren. Ett kärleksbrev från en okänd man till en okänd gift kvinna, och eftersom Ellie själv är involverad med en gift man, så kan hon inte riktigt släppa det utan forskar envist för att hitta både brevskrivaren och mottagaren. Hon vill veta hur det slutade - fick de varandra?

Jennifer Sterling är den kvinna till vilken brevet skrevs. Hon vaknar upp efter en bilolycka och har tappat minnet. Hon minns inte sin man eller ens vem hon är. Hon försöker återupptäcka sitt hem genom att gå igenom allt, något ska väl få henne att minnas? Så hittar hon ett undangömt kärleksbrev och hon inser att någon älskar henne. Älskar hon honom också? Och vem är han?

Den här påminner mycket om gamla kärleksromaner som jag läste i min ungdom.

Adlibris Inbunden Pocket Ljudbok Bokus Inbunden Pocket E-bok MP3




tisdag 15 december 2015

Livet efter dig (Me Before You) – Jojo Moyes

Jojo Moyes är en brittisk journalist som sedan 2002 är författare på heltid. Hon skriver romantiska romaner och det här är den första jag läser av henne.

Jag öppnar boken utan förväntningar, tänker att det är en roman som ligger åt feelgoodhållet, men så är det inte riktigt. Även om romanen startar lite klichéartat med en fattig ung kvinna som måste hitta ett arbete, vad som helst, och en ung man med pengar, invalidiserad efter en olycka, så är romanen mycket mer. Den påminner lite om ”En oväntad vänskap”, och griper verkligen tag i läsaren.

Det är svårt att lägga boken ifrån sig, jag vill ju så gärna veta hur det går, även om ögonlocken blir tunga fram på småtimmarna. Lou blir uppsagd med omedelbar verkan från kaféet där hon jobbat, det stängs nästa dag. Hennes pappa kanske mister sitt jobb, hennes syster ska studera och familjen är beroende av hennes inkomst. Det är svårt att hitta arbete och hon har ingen utbildning. Hon går på en jobbintervju för att bli assistent åt en invalidiserad man,Will Traynor, och hon anställs på prov i sex månader.

Så småningom får hon genom en händelse veta att Will desperat försökt begå självmord och att han givit sina föräldrar en respit på sex månader innan han åker till Schweiz för självmord på en klinik. De ska under den här tiden försöka få honom att inse att livet är värt att leva. Lou förstår att de hoppas på att hon ska bli den som övertalar honom att göra saker och inte bara sitta inomhus och ge honom motivation och glädje för att han ska inse att livet trots allt är värt att leva.

Kan vi människor acceptera att någon med ett svårt handikapp och smärtor begår självmord. Är dödshjälp kanske något som vi alla borde ha rätt att kräva?

Boken ger läsaren spänning, romantik och allvar och lockar till både skratt och tårar.

Adlibris Pocket E-bok Bokus Pocket MP3-bok
  

Räfvhonan – Anna Laestadius Larsson

Räfvhonan är den avslutande delen i den helt fängslande trilogin ”Barnbruden”, ”Pottungen” och ”Rävfhonan” och författaren har låtit sig inspireras av Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorps dagböcker som hon började skriva redan som femtonårig brud till hertig Karl (Karl XIII). Charlotta skrev om livet vid hovet 1775–1817 och hennes dagböcker är publicerade och finns tillgängliga på biblioteket för den intresserade. När Charlotta kom till Sverige möttes hon av Sophie von Fersen och en livslång vänskap uppstod.

I den här avslutande delen står familjen Fersen i fokus, även om de funnits med även i de tidigare delarna. Axel von Fersen är Sophies bror och det här är den tid när folket börjar reta sig på adeln och det liv de för. Nidvisor och falska anklagelser haglar och blir till sanningar. Det är lite som att surfa på nätet i dag och tro på allt man läser och alla tvärsäkra uttalanden. Hat leder till våldshandlingar i dag, precis som förr i tiden.

De här böckerna är trots historiska våldsamma händelser, varma och lättlästa. Charlottas sprudlande uppenbarelse tillför energi till det stränga hovlivet. Som en motvikt till livet i hovet står Pottungen och hennes livsöde. De här tre böckerna skildrar livet från Charlottas, Pottungens och Sophies håll, men alla de tre starka kvinnorna finns med i samtliga böcker.

För det här är kvinnornas historia, här får männen stå tillbaka, men de utesluts inte.

Du behöver inte ens gilla historiska romaner för att älska den här trilogin. Naturligtvis går det att läsa böckerna fristående, men att läsa dem i rätt ordning ger så mycket mer.

fredag 4 december 2015

Små svarta lögner – Sharon Bolton

Jag har ännu inte träffat på en bok av Sharon Bolton som inte fängslat mig fullständigt.

När jag läser baksidestexten på ”Små svarta lögner”, blir jag först lite tveksam. Den verkar handla om hämndbegär och det är kanske inte alltid så roligt att läsa om. Jag har läst några deckare av författaren förut, men den här boken är helt annorlunda. Den är fascinerande, outsägligt spännande och oförutsägbar. En riktig läspärla!

Författaren har placerat handlingen på Falklandsöarna år 1994. Naturen bidrar till den dramatiska inramningen, som när valarna strandar i hundratal och folk försöker rädda dem på alla sätt, men valarna envist simmar på grund igen. Varför kan ingen förklara, och Catrin tar beslutet att skjuta dem för att förkorta deras lidande, vilket gör henne till turisternas hatobjekt nummer ett.

Catrin lever i smärta efter att ha förlorat sina två pojkar när bilen rullade ner i havet. Pojkarna som var i hennes bästa väns Rachels vård. Hur kunde hon lämna två små pojkar ensamma i bilen? Parkerad så att bilen kunde rulla utför kanten om handbromsen släppte? Catrins man lämnade henne och bildade ny familj. Catrin lever nu ensam, arbetar och fungerar, men släpper ingen inpå livet och hatet mot Rachel, som hon inte träffat på tre år, växer.

Ett litet barn, en treårig pojke, försvinner när de turistande föräldrarna är på utflykt. Det är det tredje barnet som försvinner på ön, det första försvann för två år sedan. Finns det en kidnappare och barnamördare på ön, eller är det enbart olyckliga omständigheter och havet som kräver sin tribut? Ett barns försvinnande engagerar alla, både bofasta och turister, och Catrins planer på hämnd får vila, i alla fall för stunden.

Det här är en bladvändare av hög klass och den psykologiska berättelsen stannar länge i minnet. Den är så oförutsägbar, berättelsen får hela tiden nya vändningar och allt utspelar sig under några få dagar.

”Små svarta lögner” är ett hett julklappstips till den som gillar böcker med högklassig spänning. Boken är utgiven av Modernista.