tisdag 22 mars 2016

Långresa - regn - böcker

Fyra veckor på Lanzarote – oväntat blåsigt och kallt – då dök jag ner i boklådan på hotellet. De båda engelska hade jag med mig hemifrån. Det blev några böcker lästa – här är ett axplock (två böcker har jag glömt, både titel, författare och innehåll, så de var nog bara tidsfördriv):

Mannen som inte fanns av Robert Ludlum

Jag brukar inte läsa böcker om agenter och spioner, men det fanns inte så mycket att välja på så det fick bli en sådan, bara för att kolla att jag inte missat något. Det har jag inte. Även om jag kan tycka att historien om en före detta agent vaknar till på en psykiatrisk institution och lyckas rymma, bara för att upptäcka att han inte existerar i några register, verkligen är ett bra upplägg. Han känner inte ens igen sitt ansikte när han ser det i spegeln. Det har aldrig funnits någon sådan person som motsvarar hans minnen – inte ens som barn. Han bläddrar förtvivlat i skolkatalogen, han kommer ihåg alla, men han finns inte där.

Awakening – Sharon Bolton

Kanske inte en av Boltons bästa, men intressant ändå. Den som inte tycker om ormar kanske ska avstå, för här krälar de: snokar, huggormar och så en och annan exotisk och mycket giftig snok (taipan) – utan behandling med motgift dör människan mycket snart av ett bett.

Ormarna upptäcks i hus, och vid en sovande baby. Varifrån kommer alla snokar och ormar och varför tar de sig in hos människan, eller är det någon som placerar dem där?

Clara Benning lever ett stilla liv som landsortsveterinär. Hon är mycket tillbakadragen och umgås inte med lokalbefolkningen, men nu tvingas hon bekänna färg när en man dör av ett misstänkt ormbett. Hon är specialiserad på ormar, även exotiska. Jag vet inte om boken finns på svenska, men den är lättläst och skriven med Boltons välkända ”driv i pennan”.

Now You see Her – Joy Fielding

Joy Fielding skriver spännande och lättlästa böcker. I den här boken är det en medelålders kvinna, Marcy Taggert, vars äktenskap havererat och hon åker till Irland på den resa makarna tänkt göra tillsammans. Den man som nu lämnat henne för en mer spännande kvinna har rötter i Irland. En orsak till att äktenskapet stupat är att deras dotter omkom i en kanotolycka, troligt självmord, för två år sedan, men kroppen återfanns aldrig.

Marcy vägrar att acceptera att hennes dotter är död, hon är övertygad om att dottern iscensatt en olycka för att fly hemmet och börja ett nytt liv. Hon tycker sig se henne överallt. Hon har alltid fel. Nu ser hon henne utanför puben, bara en snabb glimt, men hon är säker. Hon stannar på Irland, hon måste hitta sin dotter.

Hela boken är Marcys sökande, äventyr och motgångar, och läsaren vet inte säkert. Lever hennes dotter och kommer Marcy att hitta henne?

Hon som tittade in – Karin Wahlberg

Den här deckaren är riktigt, riktigt bra. Den handlar om mobbing på jobbet och om de konsekvenser detta kan få, både för den mobbade och för mobbarna. Den har några år på nacken och jag har inte läst så många av Wahlbergs deckare, men jag kommer ändå ihåg kommissarien Claes Claesson och hans fru Veronika. Här väntar de sitt första barn.

En skidåkare blir påkörd när skidspåret korsar vägen. Både skidåkaren och föraren av bilen har anknytning till sjukhuset, men allt tyder på en olycka. När mannens arbetskamrat hittas mördad, kommer olyckan i ett annat ljus.

Riktigt spännande och vardagens små problem beskrivs med skärpa och ömhet.

Glasklart – Karin Wahlberg

Den här boken är jag lite mera tveksam till. Den är bra, men jag tycker att den är för lång. Det är för många, och framförallt långa beskrivningar om hur arbetet med glastillverkning går till. Visst är det allmänbildande, men det är kanske inte det man söker i första hand hos en deckare.

Deckargåtan är det inget fel på. Valborgsmässoelden samlar bygdens folk och så börjar det lukta bränt kött. Ett manslik finns i brasan och elden släcks omgående. Vem är han och vem har placerat mannen där, för det kan knappast vara ett självmord.

Hilda Glas har återvänt till hembygden som AT-läkare och tjänst på Oskarshamns lasarett. Samma sjukhus som hennes mor avled på när Hilda var liten. Då blev hon och hennes bror föräldralösa, hennes far hade avlidit i en bilolycka tidigare. Vad hände egentligen när hennes mor avled? Varför gick hennes liv inte att rädda? Hilda kommer över hennes journal och blir bestört.

Jag gillar kommissarien och hans fru, men tyvärr drar just faktauppgifterna om glasbruket och tillverkningen ner läsupplevelsen. Det blir helt plötsligt som att läsa Wikipedia. Jag tappar både koncentration och intresse.

Rottweilern – Ruth Rendell

Jag har inte läst Ruth Rendell tidigare, även om jag hört att hon är bra. Jag gillade verkligen den här deckaren, eller kanske jag skulle kalla boken ”romanen”. Den befolkas av helt unika ”galningar”, som lockar både till skratt och vidare läsning.

”Rottweilern” kallas den mördare som stryper unga flickor i London och öknamnet fick han efter att ett bett upptäckts på det första offret. De följande offren har inte något bett, men öknamnet står kvar. Däremot har mördaren tagit souvenirer från sina offer och när så en av souvenirerna upptäcks i antikaffären som ägs av Inez Ferry så väcks polisens intresse både för antikhandeln och för Inez Ferrys hyresgäster i huset. De är verkligen en samling udda figurer.

Vi får också följa mördaren och hans funderingar. Han förstår inte varför han plötsligt får denna lust att ta livet av vissa kvinnor, helt apropå. De liknar inte ens varandra. Själv har han ingen kvinna, den enda människa han älskar utan förbehåll är modern.

Inga kommentarer: