måndag 18 juli 2016

Kum (khmer: ung. oproportionerlig hämnd) - Henrik Tord

Den här boken var ett riktigt lyckokast – jag visste inget om den och så står den bara där i bibliotekshyllan. Jag greppar den ihop med en hög andra för att ha läsning i sommarstugan. Det är Henrik Tords debut och en riktigt bra sådan.

Kum (står för oproportionerlig hämnd, läser jag på omslaget) handlar om sexhandel med barn och om grym hämnd. Henrik Tord har skrivit ytterligare två böcker: Lasaros tårar och Laboon i samma thrillerserie.

Kum handlar om en liten pojkes (Rithisak) önskan att tjäna pengar för att hjälpa sina skuldsatta föräldrar. Skulder som åsamkats genom att han trampat på en landmina och behövt kostsam medicinsk vård. Detta har mer eller mindre ruinerat hans fattiga föräldrar som bor i ett skjul i Kambodja med bara en liten jordplätt att försörja sig på. De har lånat pengar av en kusin som ser en möjlighet att driva in pengarna genom att ta hand om framför allt den lilla söta flickan Kunthea för att sälja henne vidare till bordell. Det säger han naturligtvis inte, utan han försäkrar att Kunthea kommer att få jobba på ett fint hotell i Phnom Penh och servera och kunna sända hem pengar. Föräldrarna kräver att han tar den skadade enögde pojken också. Systern vill inte åka med Rithisak övertalar henne – han ser här en möjlighet att kunna gottgöra föräldrarna för den skuld han åsamkat dem.

Den andra familjen är svensk. De är välbeställda, bor överklassmässigt i Singapore, men äktenskapet går på tomgång. Cecilia tar med de två små barnen till leksaksaffären ”Toys´RUs”. Barnen ska själva få välja sin leksak. Alice, 5 år, springer för att titta på dockorna och efter en stund kan inte Cecilia hitta henne någonstans. Ett barn som försvinner är varje förälders mardröm. Butikspersonalen lugnar ”vi hittar henne”, men Alice är kidnappad och mardrömmen visar sig vara sann.

Boken är mycket läsvärd, den är spännande, skrämmande och välskriven. Egentligen tycker jag Rithisaks familj är mera intressant, men förstår att en svensk familj behövs för att boken ska finna svenska läsare. Det är fruktansvärda händelser som Henrik Tord skriver om, det är svårt att ta till sig att detta faktiskt förekommer i verkligheten. En rik kinesisk affärsman i Shanghai tror att en oskuld kan bota hans HIV/Aids och garantin att hon verkligen är oskuld är att flickan är så ung som möjligt.

Människor som får sin försörjning genom barnsexhandel och sexhandel över huvud taget är avskyvärda. Det känns som om boken är mer än en spänningsroman, den pekar på orättfärdigheter i vår värld som vi inte ser dagligen. Något som det är enklare att blunda för.

Barn råkar illa ut även i vårt samhälle. Pedofiler finns överallt. Sexhandel finns överallt. Tron på att oskulder botar Aids är spridd i Afrika och unga flickor (även spädbarn) våldtas.


Läs Kum!

Adlibris Inbunden Pocket E-bok CD Ljudbok Bokus Pocket Ljudbok CD  

Inga kommentarer: