söndag 16 april 2017

Bländad - Petra Holst

Bländad är en fascinerande historia och en riktigt bra spänningsroman av Petra Holst. Vad gör man när en psykopat försöker förstöra livet och ingen annan vill tro att det är sant. Ingen vill tro att det finns människor som inte har vanliga känslor, som kopierar känslor så att de känns trovärdiga, det är bara i korta stunder som masken faller av. Människor som tar näring ur andra människors olycka, som intrigerar och förstör. Som alltid känner sig åsidosatta om de inte har högsta prioritet och uppskattning och som då gärna hämnas. Och aldrig glömmer en oförrätt.

Livs mardröm börjar när en ny granne flyttar in i huset, hon tycker att hon känner igen henne. Och, visst är det hennes bästis från skolan, men läsaren förstår genast att här finns en historia begravd för Liv blir inte glad. Snarare blir hon orolig, hon oroar sig för sin familj, hon oroar sig för sitt äktenskap.

Malena är bästisen som vet det fruktansvärda som hände, det som Liv inte riktigt kan förstå. Som hon inte riktigt har bearbetat. Inte heller förstår hon Malena som uppträdde så konstigt när det hände, ömsom tröstade och ömsom verkade helt känslokall. Nu har Liv ett bra liv med man och två barn, hon jobbar som lärare och när hon får en vänförfrågan från Malena på Facebook, avböjer hon den. Hon vill hålla distans, hon vill inte bli involverad med Malena igen. Men Malena vill annorlunda, hur har Liv mage att avböja hennes vänskap.

Det känns aktuellt med läraryrkets utsatthet. Rektorn får ett anonymt brev där Liv anklagas för att sexuellt trakassera en elev, en elev som inte nämns vid namn. Det är en varning, det förstår Liv. Upprepas anklagelsen måste det utredas, även om källan är anonym. Liv lever med nerverna utanpå, hon tycker att eleverna tittar konstigt på henne, och även hennes grannar som varit hennes vänner tisslar och tasslar. Inte ens hennes man vill förstå utan tror bara att hon är svartsjuk när Malena hela tiden råkar träffa honom, vid brevlådan, på stan.

Romanens styrka är Livs känsloregister, hur hon upplever det som händer och hennes desperation när hon försöker få andra att se det hon ser, när hon försöker avslöja Malena. Malena är skicklig, hon har övat hela sitt liv, hon kan läsa människor. Hon visar en charmig och vänlig sida utåt och människor tar hennes parti.

Så ta dig an boken och få en riktigt rysande läsning och tacka din lyckliga stjärna att du inte har en psykopat i ditt liv!

Inga kommentarer: