torsdag 29 juni 2017

Tre romaner av Anita Shreve

För länge, länge sedan lyssnade jag på en ljudbok (kassetter) som hette ”Där vågorna bryts” av Anita Shreve. Jag tyckte mycket om den, så när jag hittade tre romaner av författaren i tvättstugan så kastade jag mig över dem.

Pilotens hustru


Den här boken har blivit filmad. Den är riktigt bra.

Kathryns man är pilot och mitt i natten väcks hon av att det bultar på dörren. Då får hon beskedet att planet har exploderat och ingen har överlevt. I all sorg och förtvivlan så är medierna på hugget, var det ett pilotfel, tekniskt fel eller attentat. Ryktet börjar gå.

Kathryn försvarar heroiskt sin man, han var inte deprimerad, han begick inte självmord och tog alla passagerare med sig. Så småningom framkommer saker som gör att hon förstår att hon inte kände honom alls, även fast de varit gifta länge och har en tonårsdotter. Tillvaron blir en mardröm.

Författaren skriver att historien är uppdiktad, men om jag inte kommer ihåg fel så finns liknande historier om piloter i verkligheten. Piloter som lever två liv.

Ljus över snö


Det här är en finstämd historia om en man och hans tolvåriga dotter Nicky. De flyttar från New York till ett avlägset hus på landet när hans hustru och baby dödas i en bilolycka. Pappa Robert har svårt att hantera sin sorg. Han vill vara ifred. Han lämnar sitt arbete som arkitekt och börjar snickra möbler till försäljning, men det är inte många kunder som kommer den besvärliga vägen till deras hus.

Det är Nicky som berättar historien.

En kväll i skymningen går far och dotter en promenad i skogen, med snöskor på fötterna. Det är något som har blivit en vana. Så hör de ett gnäll, ett ynkligt ljud, och de börjar leta med ficklampa och i en blå sovsäck ligger en nyfödd baby, övergiven och lämnad i skogen för att dö.

Nickys pappa lägger barnet mot sin hud och de börjar vandringen tillbaka till huset för att ta bilen till sjukhuset. Nu blir Robert småkändis, hans namn står i tidningen, och så kommer en ung kvinna som säger sig vilja köpa möbler. Ganska snart förstår Robert att det är ett svepskäl, men vad vill hon egentligen?

Den här boken är verkligen läsvärd. Nickys funderingar och sorg lämnar avtryck.

Vikten av vatten


Den här boken är också filmad. Den utgår från ett autentiskt brottsfall där två norska invandrarkvinnor mördades på ön Smuttynose (i ögruppen Isles of Shoals) år 1873. Vittnesförhören har författaren citerat ordagrant.

Jean Nichols ska göra ett reportage om det omdebatterade fallet och seglar dit tillsammans med sin man och lilla flicka Billie, sin svåger och hans nya flickvän. Fyra vuxna och ett barn trängs på segelbåten och privatlivet går upp i rök.

Berättelsen växlar mellan mordet och relationsdramat ombord. Jag hade lite svårt att komma in i boken, men det var nog för att jag var okoncentrerad.

Den är helt klart läsvärd och det gamla mordfallet är för mig det mest intressanta.

Flera böcker har skrivits om historien och på Wikipedia kan man läsa bl.a.


The island is best known for two murders that occurred there. On 6 March 1873, two Norwegian women, Karen and Anethe Christensen, were strangled and one struck with a hatchet. A third woman, Maren Hontvet, escaped and hid on the island at a place now called "Maren's Rock". Maren, the only witness to the murders, identified a German-born fisherman, Louis Wagner, as the killer. Wagner was tried, convicted and, although he maintained his innocence, hanged. Despite an airtight case, so vehement was his denial that people long believed he was innocent.” 

Inga kommentarer: