torsdag 10 augusti 2017

De vackra döda - Belinda Bauer

Beskåda den skönhet som bara döden skänker. - - - Äntligen har de funnit ro, deras miner är fridfulla, medan ansiktena hos de olycksaliga överlevande är förvridna av skeppsbrottets fasor. - - - Ärligt talat, kära läsare. Vem skulle inte hellre vara död?”

Jag får erkänna att jag har en viss förkärlek för Belinda Bauer. För vem kommer inte ihåg hennes debut med ”Mörk Jord”, den första i en trilogi. Så annorlunda, så spännande. Hennes förra bok ”Det slutna ögat” höll långt ifrån samma klass.

Den här boken handlar om en seriemördare. En mördare som anser att hans alster är konstverk. Han annonserar om en utställning med klockslag på de platser där morden sker, men det tar tid innan kriminalreportern Eve Singer ser sambandet.

När mördaren tar kontakt med Eve ser hon möjlighet till att avancera inom sitt yrke, men så småningom inser hon att mördaren är besatt av henne: ”Vi gör det här tillsammans nu!” Gärningsmannen förväntar sig att hon ska skriva om hans konstverk och hon inser att hennes liv är i fara när hon ingår överenskommelse med polisen att inte avslöja saker som försvårar utredningen.

Det är en rafflande historia och samtidigt en ömsint berättelse om Eve och hennes dementa pappa. Väl värd att läsa även om den kanske inte riktigt når upp till debutbokens standard!


Boken är utgiven på svenska av Modernista, 2017.

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden E-bok 

Inga kommentarer: