söndag 11 mars 2018

Välkommen hem - Ninni Schulman


Alla som varit på en klassträff vet att det sällan blir som man tänkt sig. Vi har alla utvecklats åt olika håll och den där sammanhållning som vi hade, den finns inte längre.

Här ska den gamla klassen samlas i en liten avlägsen stuga, där de haft fest förut när de fortfarande var skolkamrater. Naturligtvis spårar det ur, flera faller tillbaka i sina gamla roller och spökvandringen i skogen är det väl ingen som egentligen känner för, men för att hedra de som ansträngt sig för att det ska bli så spöklikt som möjligt, går i alla fall några in i den mörka skogen med ficklampor som enda ljuskälla.

En hittas mördad - det är Jack, numera halvkändis och som på instagram hintat om att han ska skriva en bok - en bok om livet i Hagfors. Om klassen och vad som hände? Finns motivet långt tillbaka i tiden, eller hände något under festen? Jack var redan från början den som flickorna svärmade omkring, den som var karismatisk och en ledartyp.

Ninni Schulman skriver lättläst och spännande. Personerna får liv och substans, hon lyckas gestalta dem alla, översittarna, medlöparna, mobbarna och de mobbade och poliserna i Hagfors, deras privatliv och yrkesliv. Det är ett sant nöje att läsa hennes berättelser.

Här handlar det om journalisten Magdalena och hennes gamla klass, men även om hennes engagemang för flyktingarna och de hatbrott dessa utsätts för.

Dagens samhälle tränger sig på. Magdalena får motta hot och hat i mail och det beskriver väl vad dagens journalister och andra offentliga personer utsätts för - både i sociala medier och direktadresserade mail och sms. Detta är en skam för vårt samhälle och ett hot mot demokratin, alla har rätt till en åsikt och uttrycka den, men inte med hot, vare sig hot mot en enskild person eller personens anhöriga.

Adlibris Pocket Bokus Inbunden Pocket CD 


Inga kommentarer: